Aldersintegration er en vigtig del af livet på Friskolen i Hinnerup, hvor elever på tværs af alderstrin samarbejder og lærer af hinanden.
De ældste elever tager ansvar for de yngste, hvilket skaber stærke fællesskaber og fremmer både social og faglig udvikling.
Det er en del af vores værdisæt for Friskolen i Hinnerup, at alle elever får mulighed for at bidrage til hinandens læring i et trygt og støttende fællesskab, der styrker deres relationer og samarbejdsevner på tværs af alderstrin.
Hele skolen samles til daglige morgensamlinger og lejlighedsvise fællessamlinger, – og jævnligt med et særligt tema.
Indholdet planlægges af lærerne, og er forskelligt fra uge til uge. Ofte tages der konkrete emner op i forbindelse med de sange, der synges, hvilket igen giver anledning til fortællinger og beretninger.
Fra Mellemgruppen og op, er der en enkelt lektion inden morgensamlingen – for Spirerne og Lillegruppen er morgensamlingen det allerførste punkt på dagens skema. Inden morgensamling er der børnepasning.
I mange hverdagsaktiviteter og tiltag på Friskolen i Hinnerup vil du opleve såkaldt ”Modelarbejde”
Det kan være små og store arbejder sammen om ansvarsopgaver som fx køkken eller omkring større projekter. Lærerne sørger for at sammensætte arbejdsgrupper og projektgrupper sådan at de store og de små kobles sammen om et tæt samarbejde.
Et mangeårigt og succesfuldt eksempel på modelarbejdet er ”heste/føl ordningen”, hvor hver ny elev i førskolen (Spirerne), allerede fra sin første skoledag matches op med en elev fra 7. klassetrin.
De er således ”hest” og ”føl”, og det er fantastisk at se, hvordan begge parter vokser i relationen og ansvaret. ”Hesten” viser ”føllet” rundt på skolen, og de sidder sammen til den første morgensamling.
De hjælper hinanden med de første ansvarsopgaver og skoleopgaver, som fx at lave dagbog. På dén måde anerkendes de større elevers kompetencer og evner som kulturbærere, og de nye elever oplever en tryghed i den nye situation.
På Friskolen i Hinnerup får vores ældste elever en helt særlig mulighed for at udvikle ansvar og færdigheder i praksis – som ansatte i børnepasningen. Det, vi kender som SFO andre steder, drives her med hjælp fra eleverne i 8. og 9. klasse, der kan søge om ansættelse gennem skolens ledelse. Her får vores ældste elever en unik mulighed for at vokse med ansvar og være forbilleder for de yngste.
Fra kl. 14 til 16 er de unge ansat med til at skabe sjove og trygge rammer for de yngre børn. De planlægger aktiviteter, står for leg og samvær, og hjælper samtidig med de praktiske opgaver – som fx at sørge for køkkenet eller forberede eftermiddagsboller.
At være børnepasser giver de ældste elever erfaring med at tage ansvar, vise omsorg og blive en vigtig del af skolens trivselshjul. Og samtidig giver det de yngre børn tryghed, fællesskab og sjove oplevelser.