Faglighed

Information om undervisning og eksamen

På Friskolen i Hinnerup er faglighed mere end læsning, matematik og engelsk grammatik. Vi ser undervisning som en kerneopgave, der opstår i samspillet mellem børn og voksne – og som rækker ud over bøger, gruppearbejde og læringsplatforme.

Det er en værdi for os, at vores årshjul og dagligdag bidrager til en udvidet forståelse af, hvad læring er, og at man som friskoleelev vil opleve, at læring kan være mange forskelligartede ting.

Vi tror på, at trivsel og læring er hinandens forudsætninger, hvilket skaber grobund for den praksis vi insisterer og udvikler på at skabe sammen.. Det betyder eksempelvis, at vi gerne tager en matematiktime i brug, hvis en problematik fra frikvarteret fylder efter frokostpausen.

Undervisning i historie og kristendomskundskab

På Friskolen i Hinnerup er historie og kristendomskundskab ikke på skoleskemaet på samme måde, som man kender det andre steder.

I stedet for at følge en fastlagt liste af begivenheder, fokuserer vi på at gøre tematikkerne i disse fag nærværende og relevant for eleverne.

Vores mål er at historieundervisningen og undervisningen i kristendomskundskab skal være levende og engagerende, og derfor vil vi gerne gøre fagene til en del af hverdagen.

Vi dykker ned i fortiden gennem fortællinger, rollespil og projekter, hvor eleverne oplever historien i praksis. Vi har planlagte undervisningsplaner, der sikrer, at eleverne gennem et friskoleliv kommer vidt og bredt omkring disse fagområder. Det gør vi blandt andet på vores lejrskoler, hvor vi ofte forsøger at planlægge ud fra en (natur) historisk vinkel, men også når vi har tema-uger hvor skolen forvandles til en Middelalderborg, religionssamfund eller en Vikingelandsby.

Nedenfor kan du læse om skolens faglige rammer og indhold. Hvis du vil læse mere om skolens formelle rammer, kan du klikke her

På Friskolen i Hinnerup afslutter vores 9. årgang deres skolegang med Folkeskolens Afgangsprøver. Det betyder, at vores elever får en fuldgyldig afgangseksamen, som giver adgang til ungdomsuddannelser på lige fod med elever fra folkeskolen. Det betyder også, at vi på 8. Årgang fører til den obligatoriske prøve i valgfagene. 

Vi afholder alle obligatoriske prøver. Prøverne i historie og kristendomskundskab, som er udtræksprøver, afvikler vi ikke prøve i – men selvfølgelig underviser vi i fagene gennem et skoleliv på friskolen. 

Hos os får dit barn en solid afslutning på grundskolen med trygge rammer og faglig fordybelse, så de er godt rustet til deres videre uddannelsesvej.

Her kan du læse vores undervisningsbeskrivelser for dansk, engelsk og matematik, som beskriver fagets mål, indhold og progression

Delmål slutmål og undervisningsbeskrivelse for faget dansk

Delmål slutmål og undervisningsbeskrivelse for faget matematik

Delmål slutmål og undervisningsbeskrivelse for faget engelsk

På Friskolen i Hinnerup er temaer en vigtig del af undervisningen. Nogle gange bryder vi med det traditionelle skema, mens vi andre gange lader temaerne skabe nye sammenhænge på tværs af fagene. Uanset formen giver temaugerne mulighed for fordybelse, kreativitet og en mere oplevelsesbaseret læring.  

Vi arbejder med forskellige typer temaer, der bringer verden ind i skolen – og skolen ud i verden:  

Omverdenstema

Med vores Omverdenstema ønsker vi at give eleverne mulighed for at orientere sig i verden omkring dem. Her arbejder vi med samfundsfaglige emner som eksempelvis lokalsamfundets historie, demokrati, Danmarks grundlov og den danske model. Temaet afsluttes med, at eleverne får konkrete erfaringer gennem praktik og virksomhedsbesøg. Efterfølgende arbejder de med at formidle deres viden gennem rapporter, fremlæggelser og kreative produkter som malerier eller teater. Formålet med Omverdenstemaet er at berige eleverne med oplevelser, der binder undervisningen tættere til virkeligheden og giver dem praktisk viden.

Historie og Kristendomskundskab

Vi arbejder også med historie- og kristendomsundervisningen på en måde, der bryder med det traditionelle skema, og som engagerer eleverne på flere niveauer. Historiefaget og kristendomskundskab er en vigtig og integreret del af vores samlede undervisning, og vi forsøger at gøre det både levende og vedkommende. Gennem historiske temaperioder på 2-3 uger, får eleverne mulighed for at dykke ned i konkrete historiske perioder som bronzealderen, vikingetiden, middelalderen og Danmark i 1900-tallet. I disse perioder samles eleverne om et fælles tema, hvor de både indsamler faglig viden og arbejder praktisk. 

En klassisk opbygning kunne være, at vi i den første uge samler viden gennem bøger, film, foredrag og besøg, og i den sidste uge omdannes skolen til en levende landsby. Her bruger eleverne de rekvisitter, de har lavet i praktiske værksteder som smykker, beklædning, værktøj – og lever og arbejder, som man gjorde i den pågældende historiske periode. Denne tilgang gør ikke bare historien forståelig, men også meget konkret og engagerende.

Lejrture

Lejrturene er en anden vigtig del af vores historieundervisning og tema-skemaer. Hvert år i september tager alle elever på lejr, hvor turene ofte har et historisk sigte. For eksempel har afgangseleverne besøgt steder som Sønderborg og Dybbøl for at lære om 1864-krigen, og ture til Spanien, Estland og Sverige har givet indsigt i europæisk og nordisk historie. Disse ture giver eleverne en unik mulighed for at få hands-on erfaring med de emner, de arbejder med i klasseværelset. 

Efter vores årlige lejrtur arbejder vi ofte videre med et temaskema, der samler oplevelserne og perspektiverer dem i undervisningen. Vi markerer også særlige begivenheder som skolens fødselsdag eller jubilæer med temadage, hvor fællesskabet er i centrum.  

Temaerne skaber en dynamisk skolehverdag, hvor læring ikke kun sker gennem bøger, men også gennem fælles oplevelser.   

På Friskolen i Hinnerup indgår teoretiske, praktiske, musiske og motoriske aktiviteter ligeværdigt i undervisningen. Vi ønsker bl.a. at levendegøre de enkelte fag i tværfaglige undervisningsforløb på tværs af alder, og denne ambition er vores værkstedsperioder et godt eksempel på. 

Alle elever på Friskolen i Hinnerup får mulighed for at deltage i værksteder to-tre gange om året, hvor de arbejder kreativt og praktisk i en anderledes og inspirerende ramme. 

Julegaveværksteder

I slutningen af december afholder vi julegaveværksteder, som strækker sig over cirka tre dage, hvor eleverne fordyber sig i håndværk og kreativt arbejde. 

Forårs- og efterårsværksteder

Ligeledes arrangeres et værksteds-rul i 3 dage enten i efteråret eller foråret, hvor eleverne får mulighed for at arbejde med forskellige projekter, der er med til at styrke både deres faglige og personlige udvikling.

Temaskema værksteder

I forbindelse med temaundervisning, knytter der sig ofte også et eller flere værksteder. Det kan for eksempel være i forbindelse med lejr- eller omverdenstema, hvor vi arrangerer værkstedsdage. Her arbejder eleverne med et konkret produkt, rekvisitter eller lignende.